Selasa, Mei 20, 2008

Ringan di lidah, tapi berat di atas timbangan ALLAH dan Ar-Rahman sayang

Jom amal dua kalimah ini :


Untuk lebih info dan bukti dua kalimah ini adalah sahih dari Rasulullah, mainkan lah video di bawah ini.



p/s: Sama-sama kita berjaya di dunia dan di akhirat. :)

Jumaat, Mei 16, 2008

"Mana nas nya?" "Sahih ke tak hadis ini?"

Kita mulakan dengan situasi ini :

Si A ni student.Si A baru masuk menyewa di sebuah rumah, penyewa sedia ada, ada yang dah merupakan kawan si A, ini termasuk la si B, C,D dan E.Kawan yang baru si A kenal cuma adalah si F dan si G.Banyak kawan kan?, takpe..tak semua terlibat, cuma si B dan si F je yang terlibat.

Dalam rumah itu, si F lah yang menjalankan tugas, mengutip bil 'utilities' (streamyx, elektrik dan air).Dan si F menjalankan tanggungjawab nya dengan baik, setiap bulan akan meminta ahli-ahli rumah menjelaskan bil.

Purata bulan-bulan bil 'utilities' ni RM 30++ dan tak melebihi RM 50 seorang.Nak dijadikan cerita, satu bulan itu, si F menyatakan bil yang setiap orang kena bayar adalah RM 80 seorang.Si B,C,D,E, dan G tanpa banyak soal pun menyatakan sanggup bayar dan tiada masalah.Si A ni ni terkejut, ye la, RM 80 seorang, 7 orang bayar, RM 560 tu.Si F kata itu sebab ada bil yang dua bulan perlu dibayar.Si A musykil, sebab memang tiap-tiap bulan, bil dijelaskan.

Si A pun bertanyakan la Si B, apa kes. (si A kurang rapat lagi dengan si F dan si B ni rapat dengan si F).Si A bertanya la, si B ada tengok ke bil, betul ke ada yang dua bulan, padahal tiap-tiap bulan minta bayar.

Si B pun 'explain' panjang lebar, katanya ada masa cuti sem, maka bil tu tertunggak la. Faham la si A,tapi si B yang ditanya untuk kepastian begitu menyatakan dia rasa tak senang dengan sikap si A yang bertanyakan kesahihan jumlah bil itu.Sebab macam tak percaya kawan je.





Imam Al-Bukhari ambil masa 16 tahun nak siapkan kitab hadith sahih beliau


Ok, sekarang kita cuba kaitkan dengan kehidupan sebagai muslim bila sampai kepadanya apa yang dikatakan adalah dari Islam.Katakan lah, si K memberitahu si Q tentang satu amalan yang dikatakan adalah merupakan sunnah dari Rasulullah s.a.w .Info ini si K dapat dari seorang ustaz yang memang si K dah kenal, tambah lagi memang ustaz tu adalah lepasan kursus yang 'islam related' la.

Si Q memang suka mendapat sesuatu yang dikatakan dari sunnah, maka dia pun tanyakan la Si K, apa nas berkaitan amalan yang dikatakan sunnah itu, sahihkah nas itu.Si K pun terus rasa kurang senang,semacam si Q nak pertikaikan kredibiliti ustaz yang menyampaikan pula."Takkan la ustaz tu sampaikan sesuatu yang tak betul" , jawab si K apabila si Q meminta fakta berkenaan amalan itu.

Kita memang sayangkan ustaz-ustaz yang menyampaikan ilmu.Adakah sesuatu yang hina bila kita meminta fakta berkaitan ilmu/info itu?Salahkah si A bertanyakan bukti bil yang berjumlah RM 560 tu.Salahkah jika hendak mengesahkan kebenaran?Salahkah jika kita cuma nak yang sampai kepada kita adalah yang betul-betul sahih atau kata omputeh nya authentic dari rasulullah.



Rasulullah semasa mula membawa Islam, zaman itu zaman jahiliyah, faham jahiliyah?Keruntuhan moral takyah nak cakap lah,lagi teruk dari sekarang.Maksudnya orang zaman itu memang sukakan kehidupan itu.Datang rasulullah membawa Islam, dan penyampaian dan rasulullah itu berjaya nampakkan Islam memang satu pilihan kepada masyarakat itu yang seolah-olah menantikan satu solusi cara hidup yang betul-betul boleh memberi keseimbangan dalam semua aspek kehidupan.Bagaimana ek, sekarang nak tonjolkan islam ni solusi kat masyarakat sekarang? Nak sehingga bila ditonjolkan , boleh membawa kepada "Ini lah dia yang kami nak, islam memang satu penyelesaian kepada kami!"

p/s: Fikir-fikir kan bersama :)

Rabu, Mei 14, 2008

Apa Beza Mother's day dan Independence Day



Saya tak dapat melihat beza Hari Ibu, Hari Guru, Hari Merdeka, Hari Buruh dan lain-lain.
Kalau nak kata haram sambut mother's day, maka katakan jua haram sambut hari merdeka etc.
Dan saya lagi cenderung tak mengapa nak sambut pun, ia tidak ada beza dengan sambut hari lahir, hari buruh, hari merdeka, anniversary perkahwinan etc.
Janganlah nak berhujah dangkal yang kena sayang ibu bapa setiap hari. Ingat mereka yang sambut mother's day tu sayang ibu mereka pada hari mother's day sahajakah?

Di sini saya lampirkan beberapa fatwa. Saya tak menolak pun memang ada ulama yang menentang tapi, ingat mereka bukan hanya menentang mother;s day, mereka juga menentang labour day, independence day, dan lain-lain kerana bagi mereka hanya ada dua festival iaitu raya haji dan raya puasa. Maka jika anda nak ikut fatwa mereka, jangan ikut part mother's day sahaja, ikut juga dalam part2 festival yg lain sebab alasan mereka menolak adalah sama.

Di bawah ini ialah fatwa berkaitan anniversary, birthday, dan kita boleh apply utk mother;s day, teacher's day etc selagi mana ia bukan perayaan agama:

Question: I would like to know if it is permissible in Islam for a married couple to celebrate their wedding anniversary.
Answered by Sheikh Sâmî al-Mâjid

After a careful study of the rulings pertaining to unlawful festivals and holidays, it appears to me that these rulings concern those occassions that have a single date for all the people in society – like all of the people residing in the country or who are attibuted to it – so that the day that is specified for the festival is a conspicuous, public event where the people make a public show of joy and celebration. Such festivals and holidays resemble the `îd days in Islam, and such are the holidays that are prohibited, in my opinion.

The prohibition of such days is evidenced by the hadîth where the Prophet (peace be upon him) arrived at Madinah and found that they had two festive days wherein they would play and enjoy themselves.

The Prophet (peace be upon him) said: “Allah – Most Blessed and High – has replaced them with what is better: `Îd al-Fitr and `Îd al-Adhâ.” (Sunan Abî Dâwûd (1134) and Sunan al-Nasâ’î (1556))

It is only such festivals that are celebrated by everyone on a particular day that have the qualities that resemble the `îd celebrations.

As for a person celebrating the occasion of his wedding anniversary with his wife, I do not see this as coming under the ruling of prohibited festivals. Its day is different for different couples. Therefore, it is in no way comparable to the `îd days of Islam. Each couple celebrates their marriage on a different day.

The difference between general public festivals and such particular, personal days is that with respect to the personal days, the days themselves are generally not sanctified and considered sacrosanct and there is not a wholesale public display of festivity.

Therefore, I tend to the view that there is nothing wrong with a couple celebrating their wedding anniversary as long as they do not copy the particular practices of the non-Muslims in doing so, like lighting candles for each year that they were married.
And Allah knows best.

Question: What is the ruling on celebrating birthdays?
Answered by Sheikh Salman al-Oadah If you mean celebrating the likes of the birthday of Prophet Muhammad (peace be upon him) or Prophet Jesus (peace be upon him), then this is clearly unlawful. Such festive days are newly contrived innovations that conflict with the dictates of Islamic Law.

Such rites are from the traditions of the People of the Book. They have a devotional purpose and are carried out seeking nearness to Allah. This is the reason I view such occasions to be unlawful and prohibited.

read more:
http://the-authenthic.blogspot

credits to abu usamah

Selasa, Mei 13, 2008

Pagi Ahad Hari itu.....



Dua hari lepas,saya menumpang di bilik kawan (hostel MMU),malam itu saya dan sahabat berjaga sehingga masuk waktu subuh.Kami pun pergi solat subuh berjemaah kat surau HB2 (blok hostel tersebut).

Nak dijadikan cerita, usai solat subuh,imam tidak membacakan doa seperti mana masyarakat kita selalu lakukan ~>Imam bacakan doa, makmum aminkan.

Dipendekkan cerita, selepas pulang dari surau, bermula la dialog di bawah:

A:
Fuad,bakpe (sebab apa) hah tadi imam tu dok baca doa pun selepas solat,duduk sekejap, kemudian terus belah macam tu je.


Saya:
(tersenyum, sebab sahabat concern perihal agama).Nabi dulu pun ada buat macam tu.Yang pasal doa ini, aku ada satu perumpamaan.Katakan la macam ni,aku ada satu sampul yang berisi surat yang kononnya kandungan surat itu menyatakan permintaan yang aku nak mung (kau) penuhi.

Tapi kandungan surat itu,orang lain yang tulis, tulis pulak dalam bahasa yang aku tak faham.Pastu, mung pun tanya apa yang aku minta?Aku cakap la "Tu, yang tertulis dalam surat tu",Mung balas "Ye la, apa dia yang mung minta?"
Jadi, relevan tak sorang imam baca doa dalam bahasa arab,makmum yang tak faham arab,aminkan.Bukan sahaja tak tau apa yang dimintakan, bahkan ada feel ke makmum yang memohon sesuatu dari ALLAH macam tu?


A:
Jadi mung nak kata yang nabi pun buat macam tu dan ramai orang kita tak tahu pun pasal ni?


Sunnah Rasulullah SAW Selepas Solat (Menurut Imam As-Syafie)

Saya:
Memang nabi ada buat, selepas solat, nabi duduk zikir kejap secara sirr (perlahan) sendiri-sendiri,kemudian nabi berlalu pergi tinggalkan jemaah.Yang jadi nampak sesuatu dari Islam nampak macam baru compared tu yang kita biasa buat turun - temurun tu satu nya, dulu pengangkutan dan teknologi tak secanggih sekarang yang menyukarkan untuk mensahihkan ape2 info yang dikatakan sebagai dari ajaran islam,Satu lagi, kita dalam bab agama ni dulu, kurang untuk mengesahkan status sesuatu info berkaitan ajaran islam atau hadis yang diterima.

Kan ada belajar sejarah, ada golongan Kaum Muda yang dikatakan bawa sesuatu yang baru dalam islam, sekarang ni pun ada kaum muda itu.Antara ustaz2 yang pro sunnah adalah Dr.Asri.Malah sekarang makin ramai, tambah lagi, da banyak kitab2 besar yang diterjemah dalam bahasa melayu.Jadi orang ramai boleh membuat rujukan.

Macam contoh orang malaysia yang dikatakan ikut mazhab syafie, dikatakan dalam mazhab syafie , air musta'mal (air yang dah digunakan) tak boleh dibuat bersuci lagi dah.Semasa pesta buku baru2 ini, ada sorang sahabat tunjuk la dlm kitab terjemahan kitab al-umm (kitab imam syafie), dalam tu tulis air musta'mal boleh digunakan utk dibuat bersuci.Jadi, mazhab syafie mana kita ikut?


F:
Tapi kalau nak buat jugak, takpa kan?Benda baik kan?

Saya:
Bukan soal benda baik ke dak, tapi soal kesederhanaan dalam ibadah macam tu je la.Iaitu ibadah kita tu, selari dengan apa yang nabi buat ke dak.Zaman nabi pun ada dah yang nak buat sesuatu lebih dari yang nabi buat.





A:
Dah kalau macam tu, lainkali mung nak pergi dengar kuliah Dr.Asri ajak aku sekali la.Banyak soalan yang aku nak tanya.

Saya:
Bereh aje, takde hal (tersenyum gembira)

p/s:Untuk tahu lebih lanjut berkenaan sunnah nabi selepas solat boleh je bertanya mana-mana ustaz dalam gambar di sebelah. :)

Isnin, Mei 12, 2008

Poligami Tidak SEMESTINYA Bermula dari Kelemahan Isteri



Tidak dinafikan bahawa cetusan hati untuk seseorang lelaki itu berpoligami mungkin dimulakan dengan kelemahan yang benar-benar ada pada isterinya. Tetapi ini bukan syarat untuk memulakan poligami. Maknanya, tidak semestinya isteri itu kena ada kelemahan dulu baru seseorang suami boleh berpoligami.

Namun malang sekali, terdapat ramai di antara kita, baik lelaki atau perempuan, yang berpendapat bahawa mesti terdapat dulu kelemahan pada isteri sediada, barulah poligami itu dapat dijustifikasikan. Ini adalah satu pendapat dan pegangan yang SALAH.

Akibat dari pegangan sedemikian, terdapat pula dari kaum lelaki yang ‘mengharapkan’ kelemahan itu benar-benar wujud pada isterinya, walaupun kelemahan itu sebenarnya tiada, supaya dia boleh memberikan alasan yang kuat mengapa dia mesti berpoligami. Kelemahan yang tiada pun sengaja diada adakan. Lelaki ini ingin memulakan poligami dengan cara membuatkan isterinya rasa ‘kurang’ dan tidak dapat memenuhi keinginan lelaki itu. Lelaki ini akan berikhtiar supaya isterinya mengakui dan mempercayai bahawa diri isterinya kurang supaya laluan untuk lelaki itu berpoligami lebih senang terbuka tanpa banyak bangkangan dari isteri sediada.

Isteri yang ‘dipaksa’ mengakui dan mempercayai ‘kelemahan’ mereka itu pula, akan hidup dalam keadaan tertanya-tanya sepanjang hayat, meratap dan menangis atas ‘kekurangan’ yang kononnya ada padanya, serta mengesali ‘kelemahan’ itu yang telah membawa suaminya kepada poligami – inilah alasan yang diberikan oleh suaminya pun. Pada isteri ini, suaminya ialah seorang yang zalim kerana hanya ingin kepadanya sewaktu segalanya sempurna. Suami sebegitu memang zalim pun.

Jika ISTERI pula yang berpegangan demikian, maka isteri itu sendiri pula yang akan tertanya-tanya apa kelemahannya sehingga membawa kepada suaminya berpoligami. Akan timbullah persoalan-persoalan seperti :

o Apa kurangnya saya?

o Apa lebihnya isteri baru awak tu?

o Kenapa tak cakap dari awal kekurangan saya supaya saya boleh baiki diri dan awak tak perlu berpoligami?

o Kalau saya kurang, ceraikan saja saya kerana awak dah dapat isteri yang sempurna.

Itu adalah antara persoalan-persoalan yang akan dibangkitkan oleh isteri yang mengaitkan poligami itu dengan kelemahan yang mungkin ada padanya. Sesungguhnya, persoalan-persoalan itu sedikitpun TIDAK RELEVAN jika suaminya berpoligami BUKAN atas sebab kelemahan isterinya.

KALAUPUN poligami itu didorong oleh kelemahan yang benar-benar ada pada seseorang isteri, hanya suami yang ‘TIDAK BERAPA CERDIK’ sahaja yang akan menzahirkannya pada isteri dengan cara yang boleh membuatkan isterinya rasa RENDAH DIRI. Lelaki, yang telah dilebihkan oleh Allah Taala untuk memimpin kaum wanita (An-Nisaa 34), sepatutnya bertindak sebagai PEMIMPIN yang lebih bijak dari itu dalam menzahirkan kelemahan isteri-isterinya, supaya tiada siapa yang akan merasa rendah diri.

Sesungguhnya, tiada lelaki yang sempurna, tiada perempuan yang sempurna. Tiada Mr. 100%right dan tiada pula Mrs. 100%right. Yang ada ialah manusia yang ada sedikit kekurangan, dan ada sedikit kelebihan, dan TIDAK ADA CORRELATION YANG KHUSUS antara poligami dengan kelemahan isteri.

Isteri yang segar bugar, solid molid, comel lotel, bergetah-getah, berwangi-wangi, dengan bentuk badan yang sentiasa sedap dipandang oleh suami, bergerak macam lipas kudung di sekitar rumah untuk menjaga suami dan anak-anak, soleh lagi, TIDAK SEDIKITPUN mengurangkan kebebasan suami jika suami itu memilih untuk berpoligami.

Wallaahu a’lam.
credits to Tok Ddeka di AAN

Jumaat, Mei 09, 2008

Kongsi Doa Untuk Student :)

1) Doa Agar Dipermudahkan Urusan :)


>


Maksudnya: "Wahai Tuhanku,tiada kemudahan melainkan apa yang Engkau jadikan mudah dan perkara yang susah boleh Engkau jadikan mudah, apabila Engkau menghendakinya"


Doa ini adalah dari nabi s.a.w menurut riwayat Ibn Hibban no.2427,Ibnus Sunni no.351,Silsilah al-Ahadith al-Sahihah no.2886

2) Doa Agar Diberi Ilmu Yang Bermanfaat :)




Maksudnya:"Ya Allah,aku memohon perlindungan -Mu daripada hati yang tidak khusyuk, doa yang tidak didengari,jiwa yang tidak pernah berasa puas dan daripada ilmu yang tidak bermanfaat.Dan aku berlindung kepada-Mu daripada keempat-empat hal tersebut"


Doa ini adalah dari nabi s.a.w menurut Riwayat al-Tirmizi no.3482,lihat Sahih al-Jami' al-Soghir no.1297,Sahih al-Nasa'i no.5053.

3) Doa Pohon Pertambahan Ilmu :)




Maksudnya:"Ya Allah, berikanlah kepadaku manfaat atas segala ilmu yang Engkau ajarkan,dan ajarkanlah kepadaku apa yang memberi manfaat dan tambahkanlah ilmuku,syukur kepada-Mu atas segala perkara,aku memohon perlindungan-Mu daripada keadaan ahli neraka"


Doa ini adalah dari nabi s.a.w menurut Riwayat al-Tirmizi no.3593,Ibn Majah no.251,Bab al-Intifa' bi al-'Ilm wa al-'Amal Bih. Hadis daif,tetapi menurut Mahmud al-Arnaut dalam kitab al-Nasihat menjadi hasan kerana ada syahid dalam riwayat al-Hakim iaitu (1/510):


p/s: Good luck untuk semua pelajar MMU yang akan menghadapi peperiksaaan minggu depan :)

Doa dan info berkaitan doa credits to Ustaz Zahazan Mohamed atas bukunya : 101 DOA daripada HADIS-HADIS SAHIH

Khamis, Mei 08, 2008

[Dari al-ahkam] Lucu! Syiah Malaysia sering menjaja Imam al-Syafii adalah seorang Syiah!

Oleh: zain-ys

Golongan Syiah Imamiyah Malaysia seringkali mengungkapkan satu ucapan dusta yang bertujuan jahat untuk mengaburi mata umat Islam. Apa perkataan berkenaan? Iaitu, dakwaan bahawa al-Imam al-Syafii mengaku bahawa dirinya adalah rafidhi. Atau mengakui bahawa beliau adalah seorang Syiah.






Seorang novelis terkenal yang memang diketahui ramai sebagai penganut Syiah Imamiyah pernah malah sering membuat dakwaan ini. Tujuannya adalah jahat. Niatnya tidak baik, iaitu ingin mengelirukan umat Islam kononnya Imam al-Syafii sendiri mengakui bahawa dirinya adalah seorang Syiah.

Syiah Imamiyah sepanjang sejarahnya memang cukup terkenal licik. Tukang reka cerita. Pendusta besar. Si talam dua muka yg tiada taranya berbanding dengan apa jua aliran sekalipun di dunia ini dan sepanjang sejarah. Bahkan kalau anda tahu siapa dia Syiah Imamiyah, anda akan tahu bahawa Yahudi itu tidak sedahsyat Syiah Imamiyah dalam berdusta dan berkonspirasi.

Persoalannya, apakah benar dakwaan Syiah dan pengekornya si tukang cerita di Malaysia ini bahawa al-Imam al-Syafii, imam mazhab kita adalah seorang Syiah? Seorang Rafidhi?

Salah seorang Panel Feqh al-ahkam.net syeikh Izrail menjelaskan bahawa al-Imam al-Syafii tidak pernah mengaku sebagai seorang Syiah. Yang berlaku ialah beliau pernah dituduh sebagai seorang Syiah oleh mereka yang dengki terhadapnya.

Bagaimanapun beliau terlepas dari hukuman berkenaan dan khalifah memerintahkan agar beliau dibayar sebanyak 50 ribu Dirham.

Manakala seorang lagi Panel Feqh al-ahkam.net, Syeikh Abu Umair menjelaskan, kemungkinan terdapat salah faham terhadap syair dari al-Imam al-Syafii. Syair beliau berbunyi:

"Jika cinta kepada keluarga Muhammad adalah Rafidhah, maka saksikanlah jin dan manusia bahawa aku adalah Rafidhi."

Syair yang dijaja oleh si tukang cerita yang berfahaman Syiah ini apakah bermaksud membela Syiah? Atau bermaksud al-Imam al-Syafii mengaku sebagai Syiah?

"Sebenarnya, hujah ini menikam mereka sendiri. Kerana Imam Syafie bukan mengiktiraf dirinya sebagai syiah, tetapi maksud kata-katanya ialah: Mempertikaikan bahawa Rafidhah (Syiah) cinta pada Ahli Bait,." Demikian menurut Syeikh Abu Umair.

Ini bermakna, syair al-Imam al-Syafii bukanlah bermaksud beliau mendakwa dirinya adalah Syiah, tetapi beliau mempertikaikan kecintaan golongan Syiah terhadap Ahli Bait. Jelaslah kebodohan Syiah dari satu sudut. Dan dari sudut lain nampak liciknya mereka.

Syeikh Abu Umair membidas mereka yang tidak memahami bahasa Arab dengan baik sahaja yang akan memahami maksud syair di atas sebagai pengakuan al-Imam al-Syafii bahawa dirinya adalah seorang Syiah.

Syeikh Abu Umair membuat satu kesimpulan menarik dengan memetik perkataan al-Imam al-Syafii: "Aku tidak pernah melihat orang yang lebih dusta penyaksiannya daripada Rafidhah."

Jawapan penuh Syeikh Izrail dan Syeikh Abu Umair boleh dibaca di sini:

http://www.al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=33893

berikut adalah sesi soal jawab tersebut :







p/s(1): Credits to ustaz zain-ys di al-ahkam, saya-fufu copy paste je dari post ustaz.

p/s(2):macam biasa, klik pada imej untuk view yang nyata lebih jelas :)

Rabu, Mei 07, 2008

Fikir Positif La Bro :)

Mutiara kata yang paling best sudah tentunya dari Tuhan kita sendiri - Allah Subhanahu Wa Ta'ala:



Allah tasketh not a soul beyond its scope,kata-kata yang sangat menjamin, bahawa setiap yang menduga kita sememangnya di dalam kemampuan kita, cuma nya...cuma nya ape ek? Cuma nya kita selalu lupa akan janji ALLAH yang ini.

Pernah dengar quote "You are what you think"?Kita kuat jika kita fikir kita kuat,kita lemah jika kita fikir kita sedemikian.Maka semestinya kita tak boleh tangani masalah jika kita dah mengaku kalah dari awal-awal (dengan beranggapan masalah itu terlalu kuat untuk kita)

Ni ada satu mutiara kata dari Dr.Mohd Fadzilah Kamsah:

Masalah adalah natijah pemikiran semasa.Justeru, bagi menangani masalah semasa, murnikan hati dan ubah pemikiran semasa.


Selanjutnya, hayatilah gambar-gambar di bawah ini: