Selasa, April 08, 2008

TG Nik Abd Aziz: Saya rimas tengok...

sumber : Tulisan pro_pas di al-ahkam.net

TG Nik Abdul Aziz Nik Mat (TGNA) komen tentang perarakan Maulid: "Orang seronok dengan berarak, pakai kain songket, angkat sepanduk. Saya rimas tengok. Saya tak pernah ikut sama berarak atas jalan.." 


TGNA dalam kuliah mingguannya di Medan Ilmu Kota Bharu mengulangi apa yang dikatakannya tentang Maulid di dalam khutbah Jumaatnya pada 21 March 2008 di Masjid Yayasan Albukhari Alor Malai Alor Setar.

Menurut apa yang dilaporkan oleh Mingguan Wasilah 12 April 2008, TGNA mahu mengubah paradigma rakyat supaya mereka mengutamakan Nuzul Quran iaitu saat turunnya al-Quran pada bulan Ramadhan.

Menurut laporan berkenaan, TGNA mahukan rakyat lebih memeriahkan Nuzul Quran berbanding Maulid Nabi s.a.w. Hal ini dipraktikkan oleh kerajaan negeri selama PAS mentadbir Kelantan selama 18 tahun, mereka tidak menganjurkan perarakan sempena Maulid Nabi s.a.w. Sebagai gantinya, kerajaan negeri lebih menekankan terhadap kempen supaya rakyat memperbanyak membaca al-Quran dan qiyamul lail pada bulan Ramadhan.

Bagaimanapun pendapat TGNA tentang maulid disanggah dengan keras oleh seorang tokoh dari Indonesia yang terkenal dengan pendirian tegasnya mempertahankan bentuk-bentuk amalan warisan turun menurun.

TGNA sebagaimana yang diketahui umum amat tegas di dalam menjaga kemurnian ajaran Islam dari dicemari oleh unsur-unsur yang tidak dikehendaki, samada ada amalan itu baru diamalkan atau amalan warisan turun menurun.

Tinjauan didapati, ramai yang menyokong pendapat TGNA tentang Maulid Nabi s.a.w. Sebahagiannya pula berpendapat bahawa pandangan TGNA menyebabkan mereka berfikir semula tentang sambutan Maulid Nabi s.a.w. Kerana bagi mereka apa yang TGNA ketengahkan ada kebenarannya.--------------------------------------------------------------------------------


Petikan Mingguan Wasilah:

 

p/s:Takbiiirr!!

1 ulasan:

NURUL MUNAWIRAH berkata...

ya, benar, erm..ana masih berusaha membawa agenda membumikan Al-Quran dalam diri..means bukan setakat hafazan, tapi dicernakan melalui cerminan akhlak..Allahukhbar..