Selasa, Februari 19, 2008

Berhati-hati dengan 4 Perkara :)

Apa dia 4 pekara ini? Sebab ape kena beware dengan 4 perkara ini?

al-jawab (soklan 1st) :

1). Tidak suka terhadap qadha' dan qadar Allah dan tidak rela menerimanya

p/s:teringat satu kuliah dr.asri,sabar ketika mula2 mendapat musibah(keadaan diri yg tersentak
pada ketika mendapat khabar musibah),kalau berjaya sabar masa tu,allah bagi ganjaran besar kat
kita :) ...dapat musibah lom tentu dapat pahala,org non muslim pun dapat musibah,hehe...tapi
kalau dapat musibah ,sabar and redha menerimanya,baru dapat pahala.


2). Terjerumus pada kemaksiatan tanpa bertaubat.

p/s: siapa yang leh leh lari dari wat silap?nabi je yang maksum,org lain sumenye taleh lari
dari wat dosa,tapi sebaik2 org yg buat dosa,adalah bertaubat atas dosa yg dilakukan :)


3). Dengki kepada manusia,suka balas dendam,dan iri hati terhadap kurnia yang diberikan Allah
kepada org lain.

p/s: relaks,hidup ni kalau cuma ada dunia je,mmg la tak adil,tgk jela ada org kena
tindas, mangsa rogol ,bunuh dan sebagainya..cuba fikir,kalau lah kehidupan cuma ada kehidupan
dunia je,memang banyak yang tak adil.Sebab itu adanya akhirat,Semuanya akan diadili
nanti :)Apalah sgt hidup 60 tahun kat dunia nak compare ngan eternal life kat akhirat,i repeat
again E.T.E.R.N.A.L = ETERNAL,tau kan maksud eternal?..abadi,kekala selama2nya.Fuh..tak dapat
dibayangkan,so moh sama2 make sure eternal life kita kat tempat yang penuh ngan nikmat :)


4). Berpaling dari peringatan Allah.

p/s:Fitrah manusia mmg cari kepada Tuhan,org Islam mengaku tuhan yang layak disembah dan patuh
adalah ALLAH,so sendiri mau ingatlah,bila mengaku ketuhanan ALLAH maka kena terima seluruhnya
yang ALLAH tetapkan,tak gitu?

Al-jawab (soklan 2) :

Kita kena beware dengan 4 perkara ini sebab kalau kita buat keempat2 atau salah satu dari 4
ni,hidup kita terasa sempit,hati jadi sedih dan dada terasa sesak.Kalau tak caya cuba la salah
satu..hehehe.

Sumber asal : Buku La Tahzan oleh Dr. 'Aidh Bin Abdullah Al-Qarni

Tiada ulasan: